Sosyal Medya, İlişkinizi Tahmin Ettiğinizden Daha Çok Etkiliyor
22 Ekim 2022Çocuklarda ve Ergenlerde Öfke Problemi
23 Ekim 2022Bu makalede neler var
Son yıllarda ülkemizdeki geçim sorunları ve bireylerin çalıştıkları yerlerde mutlu olmamaları veya yaşam tarzlarına müdahale edilmesi sonucu göçte artış gözlemlenmektedir. Gelecek kaygısı, geçim sıkıntısı veya toplum baskısı gibi nedenlerle coğrafya değiştirenler için bu süreç hiç de kolay değil. Göç; isteğe bağlı, yasadışı, zoraki, geçici veya transit olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Göçün İnsan Psikolojisine Etkileri
Göç etmiş olan bireyler, hayatlarındaki ani değişiklikler nedeniyle stres altında kalabilmektedirler. Buna neden olan en önemli durumlardan bir tanesi adaptasyon süreci, mevcut çevresini geride bırakıp bulunduğu yeni ortamda çevre edinememe, kültürel farklılıklar vb. nedenlerdir. Göç edilen ülkede yeni bir düzen kurmak, o ülkenin sistemine adapte olmak, iş ve ev bulmak, kültüre alışabilmek zorlayıcı bir süreçtir. Göç eden bireyin sosyal çevresini geride bırakması, yeni çevre edinirken zorluk yaşaması, sosyal rollerinin değişimi ve kültürel şok tahmin edildiğinden daha fazla psikolojik sorun oluşturmaktadır.
Doğduğu toprakları terk edip göç eden insanlarda aşağıdaki genellikle hisler gözlemlenmektedir;
- Yalnızlık
- Toplumda kaybolma
- Eski çevresine özlem
- suçluluk
- Utanç
- Ayrılık
- Keder
- Dilde yozlaşma
- Değer kaybı
- Aşağılık kompleksi
- Kimliksizlik
- Köksüzlük
- Önyargılı olmak veya öyle hissetmek
- Günah keçisi olarak görülmek
Göç Eden Bireylerin Adaptasyon Süreci
Göç etmiş kimseler için adaptasyon süreci sosyo kültürel, ekonomik ve psikolojik olarak iyi hissetmekten geçmektedir. Göç edinilen bölgede istihdam edilip kendini geliştirdiğini hissetmesi bu süreci olumlu yönde etkiler. Eğer iş bulamama, mesleki anlamda statü kaybı ve eski mesleğine göre yargılama ile karşılaşılırsa yoğun stres altında kalma ihtimali yüksektir.
Ülke değiştirmek her bireyi farklı yönlerle etkilemektedir. Pek çok göç etmiş kimselerde duygusal değişim gözlenmektedir. Ancak göçmenler için ülke değişim süreci 5 aşamadan meydana gelmektedir;
- Balayı süreci: Daha iyi bir yaşam hayaliyle yeni bir ülkeye gelmek ve her şeyin pozitif olarak değerlendirildiği bir süreçtir.
- Reddedilme süreci: Hayal edilen pozitif düşüncelerin yanına deneyimlenmiş negatif yönler de eklenmeye başlanmıştır. Örnek vermek gerekirse; göç edilen bölgenin yerel halkı ile iletişim sorunları yaşamak veya barınma sorunu ile yüzleşmek.
- Geri çekilme süreci: Gidilen ülkenin gerçekleri ile yüzlenme bu aşamada başlar. Göç etmiş kişi bu aşamada pişmanlık, başarısız hissetme, şikayet duygularını yoğun olarak hissetmektedir. Eğer göç ettiği bölgede kendi kültürü ve toplumuna ait olan bireyler varsa onlarla yakınlık kurmaya çalışır.
- İyileşme ve kabullenme süreci: Artık göç bölgesine alışılmaya başlanılmış ve bu bölge ile bağ kurulma aşamasına geçilmiştir. Bu süreçte yerel halk ile de iletişim artmaktadır.
- Tersine şok süreci: Göç etmiş kimse artık kendini oranın yerlisi olarak görmektedir. Bu süreçte doğduğu ve uzun yıllardır yaşamakta olduğu toprakların kültürü ona yabancılaşmaya başlar. Göçmen kişiler kendi ülkelerini ziyaret ettikleri sırada göç etmiş olduğu topraklardaki gibi davranmaya ve hala oradaymış gibi davranışlar sergilemeye devam etmektedir.
Ancak unutmayın, göç etmiş herkes için bu 5 adımlı sürecin her birinde veya tamamında psikolojik sorunların yaşanması zorunlu değildir. Ancak her göç edenler bu aşamalardan geçmektedirler.
Samsun Psikolog olarak verdiğimiz Online Terapi hizmetimiz ile sizlere nerede olursanız olun anadilinizde psikoterapi hizmeti sunmaktayız. Anadilinizde gerçekleştireceğiniz psikoterapi seansları; kendinizi daha iyi ifade edebilmenizi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle adapte olmaya çalıştığınız ülkenin dili yerine anadilinizde psikolojik destek almanız tavsiye edilmektedir.
Bugün Samsun Psikolog Randevu hizmetini kullanarak yeni bir randevu oluşturabilir ve göçmen psikolojisi sorunlarını çözmek için ilk adımı atabilirsiniz.