İşsizlik Psikolojisi: İşsizliğin İnsanlar Üzerindeki Etkileri
29 Ekim 2022Odaklanma Problemi ve Dikkat Dağınıklığı ile Mücadele Edebileceğiniz Egzersizler
13 Kasım 2022Bu makalede neler var
- İlk Seansta Neler Yapılır?
- Psikologlar Hangi Soruları Sorar?
- Size psikolojik destek aldıran şey nedir?
- Psikoterapi almanızı gerektiren sorunlarınızla nasıl başa çıkıyorsunuz?
- Daha önce hiç bir psikolog ile görüştünüz mü?
- Seanslar için hedef belirleme
- Psikoloğunuz ile aranızdaki gizlilik ve güven
- Seans sırasında karşılaşabileceğiniz diğer sorular
- Kaç seans terapi almalıyım?
Eğer ilk defa psikolojik destek almaya karar verdiyseniz muhtemelen psikolojik destek süresince nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında kafanızda bazı soru işaretleri belirmiş olabilir. Bu nedenle psikoterapi süreci boyunca psikoloğunuzun size soracağı soruları bilmek istemiş olabilirsiniz.
İnsanlar yapıları gereği bilinmeyen durumlara karşı temkinli yaklaşmaktadırlar. Bu nedenle ilk seansınızdan önce kendinizi kaygılı ve stresli hissetmeniz oldukça normaldir. Her ne sebeple psikoterapi almayı düşünüyorsanız da; psikoterapi sizin yaşam tarzınızı değiştirmek değil, yaşam tarzınıza olan yaklaşımınızı değiştirmek ve sizi içsel motivasyonlarınızla tanıştırmak için yapılır.
İlk seansınızdan önce, seansta neler yapıldığına dair bilgi edinmek, ilk defa psikoterapi alacaklar için rahatlatıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Psikoterapi seansınızdan önce "neden veya hangi gerekçeyle psikoterapi almalıyım, hangi problemle psikoloğa gidiyorum" gibi soruların yanıtlarını bilmenize gerek yoktur. Günlük hayatınızda kendinizi stresli, huzursuz hissettiğinizde veya bir şeylerin ters gittiğini düşündüğünüzde psikoterapi hizmeti almanız sizi rahatlatacaktır. Psikoloğunuz, böyle durumlarda size farkındalık kazanmanıza ve sorunlarınızı çömenizde rehber olacaktır.
İlk Seansta Neler Yapılır?
Psikoloğunuz ile gerçekleştireceğiniz ilk seansınızda hayatınızı olumsuz etkilediğini düşündüğünüz sorunlarınızın genel değerlendirilmesi yapılır. Sizin hayat kalitenizi olumsuz yönde etkileyen duygu, düşünce ve olayları psikoterapistinizle paylaştığınız bu süreçte psikoloğunuz sizi yönlendirecektir. İlk seansınızda bazı formlar veya anket soruları doldurulması genel bir durumdur. İlerleyen psikoterapi seansları için yol haritası oluşturma ve psikolojik tedavi sürecinde hangi yöntemlerin uygulanacağını gibi konular da ilk seansta konuşulur.
İlk seans büyük oranda psikoloğunuz ile tanışma üzerine olacaktır. Gerçekleştirilecek olan ilk seansta danışan ve danışman arasında güven duygusu oluşturulmaya başlanılır. Eğer ilk seansta kendinizi gergin hissettiğinizi düşünüyorsanız birbirinizi daha iyi tanımak açısından psikoloğunuza onu tanımaya yönelik sorular sormaktan çekinmeyin.
Psikologlar Hangi Soruları Sorar?
Psikoterapi sürecinde psikoloğunuzun size soracağı sorular elbette değişiklik gösterecektir. Ancak ilk seansa daha rahat katılım bilmeniz açısından size Samsun Psikolog olarak psikoloğunuz tarafından sorulabilecek soruları hazırladık.
Size psikolojik destek aldıran şey nedir?
Her şeyden önce psikoloğunuz neden psikolojik destek almak almak istediğinizi öğrenmek isteyecektir. Sorununuzu anlamak ve üzerinde çalışabilmek için neler yaşadığınızı bilmek isteyecek. Bir ayrılık mı yaşadınız veya ailenizle ilgili yaşadığınız özel bir durumdan dolayı mı psikolojik destek almak istiyorsunuz? Öfke, stres veya kaygı, cinsel istismar veya yeni bir işe başlamak gibi pek çok şey psikolojik destek almanızın temel nedeni olabilir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi günlük yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen duygu, düşünce ve davranışlarınızı psikoloğunuz ile paylaşmanız gerekmektedir. Psikoloğunuz da bahsettiğiniz durumlar karşısında size doğru bir tanımlama yapacak ve yardımcı olacaktır.
Psikoterapi almanızı gerektiren sorunlarınızla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Sorunlarınız başlar başlamaz psikolojik destek almaya gelmediğinizin siz de farkındasınızdır. Bir süredir bu sorunlarınızla kendiniz baş etmeye çalıştınız ve bu süreçte kendiniz bir yol belirlediniz. Belirlediğiniz bu yöntemler doğru veya yanlış olabilir. Bu davranışlarınızı sürdürüp sürdürmemeniz gerektiğine psikoloğunuzun karar verebilmesi için yaşadığınız bu süreçle nasıl başa çıktığınızı paylaşmanız da önemlidir. İnsanlar, sorunlarıyla baş edebilmek için farklı yöntemler uygularlar, bunlar arasında; meditasyon, spor, sosyalleşme bulunurken alkol, uyuşturucu veya kendine zarar verme gibi sağlıksız alışkanlıklar da olabilir. Sizin uyguladığınız başa çıkma yöntemini psikoloğunuzla paylaşmanızın ardından sizin için en uygun yöntemi psikoloğunuz belirleyecektir.
Daha önce hiç bir psikolog ile görüştünüz mü?
Daha önce bir psikologdan psikolojik destek aldıysanız, önceki deneyiminizi bilmek mevcut psikolojik seansları için faydalı olacaktır. Önceki psikoloğunuzdan beklentileriniz neydi, hangi nedenle psikoterapi almayı seçtiniz ve terapistiniz ile olan deneyiminiz nasıldı gibi sorular sorularak psikoloğunuz size daha iyi danışmanlık hizmeti sağlar.
Seanslar için hedef belirleme
Terapi sürecinde ve sonrasında beklentilerinizi bilmek psikoloğunuzun süreci yönetmesi açısından önemlidir. "Yarına daha iyi bir şekilde uyanmanızı sağlayacak o değişiklik nedir?" sorusunun yanıtı temelde psikolojik destek sürecinizin sonunda ihtiyaçlarınızı belirler. Psikolojik seanslarda amaç sizi olmak istediğiniz kişiyle uyumlu hale getirmek, zor duygu ve durumlarla baş edebilecek becerileri ve alışkanlıkları kazandırmaktır. Ancak bu hedefler ulaşılabilir ve somut hedeflerdir.
Psikoloğunuz ile aranızdaki gizlilik ve güven
Seanslara başlamadan önce psikoloğunuz ile gerçekleştirilecek olan danışmanlık seanslarında gizlilik ve güven endişesi yaşayabilirsiniz. Ancak psikologlar mesleki etiklerinden dolayı siz danışanları ile aralarında geçen görüşmeleri gizli tutarlar.
Bir psikolog ile görüşmenin en büyük artısı her zaman size karşı objektif olmasıdır. Psikoloğunuz hiçbir zaman taraf tutmaz ancak size duymak isteyeceğiniz şeyleri de söylemez. Objektif olacakları için size duymak istemeyeceğiniz bazı gerçekleri de seans sürecinde hatırlatacaktır. Seans sürecinde inancınızı, değerlerinizi, düşüncelerinizi ve duygularınızı yargılamadan, sizi hiçbir kalıba sokmadan empati yaparak dinleyecektir. Psikoloğunuzla gerçekleştireceğiniz seanslarda soru sormaktan çekinmeyin. Eğer bir anlatacağınızdan dolayı kendinizi rahatsız hissedeceğinizi düşünüyorsanız anlatmayabilirsiniz. Psikoloğunuz siz, kendinizi hazır hissedene kadar bekleyecektir.
Seans sırasında karşılaşabileceğiniz diğer sorular
Psikoloğunuz seans sırasında size standart haline gelmiş bazı soruları da soracaktır. Ailenizde daha önce akıl hastalığına sahip birisi olup olmadığını, kendinize daha önce zarar verip vermediğinizi, daha önce intihar etmeye kalkışıp kalkışmadığınız gibi sorular psikoterapi sürecinde danışanlara sorulan bazı sorulardır. Eğer bu tür durumlardan yaşanan varsa psikoloğunuz gizlilik sürecini bozma hakkında sahiptir.
Kaç seans terapi almalıyım?
Bireyin yaşadığı sorunlar özneldir, dolayısıyla bu süreçte bir standart yoktur. Yaşadığınız sorunların size özel olması gibi alacağınız psikoterapi seansları da size özel olarak belirlenecektir. Yaşadığınız olaylar ve sizde bıraktığı etkileri gibi faktörler süreci belirlemektedir. Bu esnada çevrenizin size olan yaklaşımı da süreci belirleyen faktörlerden bir tanesidir.
Samsun Uzman Psikolog Esra BULUT olarak psikolojik destek sürecinde yardımcı olabiliriz.
Bugün Samsun Psikolog Randevu hizmetini kullanarak yeni bir randevu oluşturabilir ve çocuğunuzun öfke problemi sorunları çözmek için ilk adımı atabilirsiniz.