Psikologların Sorduğu Sorular, Psikologlar Hangi Soruları Sorar?
31 Ekim 2022Yurt Dışında Yaşayan Türkler Neden Psikoloğa Başvuruyorlar?
22 Kasım 2022Bu makalede neler var
- Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile nasıl baş edebilirim?
- Uyku düzenine dikkat ederek dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
- Beslenmeye dikkat ederek dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
- Meditasyon yaparak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
- Nefes egzersizi yaparak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
- Akıl oyunları oynayarak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
- Sonuç olarak
Odaklanmak, çevremizdeki uyarıcıların son yıllarda daha da artması ile çok daha zor bir hale gelmeye başladı. Cep telefonu, akıllı saat, bilgisayar, IoT vb. cihazlardan gelen bildirimlerle sürekli olarak dikkatimiz başka yöne çekiliyor. Bu çevresel uyarıcıların gün içerisinde bireyleri sürekli tetiklemesi sonucu da odaklanma problemi ve dikkat dağınıklığı gözlemlenmektedir. Bahsettiğimiz bu problemler, devamında uygu bozukluğu, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi olayları da tetiklemektedir. Teknolojinin getirdiği yeni çalışma koşulları nedeniyle daha fazla oturarak çalışmaya başladıysanız, zararlı alışkanlıklarınız varsa veya pandemi döneminin üzerinizde bıraktığı etkilerden kurtulamadıysanız dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemi sizi daha çok etkisi altına alabilir.
Odaklanma problemini daha kolay açıklayabilmek için örnek üzerinden gitmek daha kolay olabilir; boş bir odaya farklı malzemelerden ve farklı büyüklüklerde zıplayan topların bırakıldığını düşünün. Bu odanın içerisinde herhangi bir sisteme bağlı işleyişten söz etmek mümkün değildir ve topların hareketleri öngörülemezdir. İşte dışarıdan gelen uyarıcılar da aslında beynimizde eş zamanlı olarak adeta ahenk içerisinde hareket eden bu topların akışını az önce bahsettiğimiz zıplayan toplara çeviriyor.
Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu elbette farklı nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Kimi bireylerde nörolojik bir rahatsızlık nedeniyle veya genetik bir sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak tek neden bu değildir; bireyin yaşadığı dönemlere bağlı olarak da zaman zaman dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu baş gösterebilir.
Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile nasıl baş edebilirim?
Öncelikle bu mücadele esnasında kendi istikrarınıza güvenmelisiniz ve süreç içerisinde motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz. Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu için dikkat etmeniz gereken şeyler aslında yaşam tarzınıza dikkat etmekten geçiyor. Beslenme şekliniz ve uyku düzeniniz başta olmak üzere pek çok etmene dikkat etmeniz gerekmektedir.
Uyku düzenine dikkat ederek dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
Eğer uykuya geçiş süreciniz düzensiz ise bu durum dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorununu doğurabilir. Bu nedenle uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Çok fazla ekran başında vakit geçiriyorsanız göz yorgunluğu nedeniyle uyumakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bunun için mavi ışık karşıtı gözlük kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eğer göz yorgunluğu haricinde stres veya kaygı nedeniyle uykuya dalmakta güçlük çektiğinizi düşünüyorsanız uyumadan önce bitki çayı, bir adet meyve veya proteini yüksek olan atıştırmalıklardan tüketebilirsiniz. Zihninizdeki düşüncelerden kurtulmak için uyumadan önce kitap okuma veya nefes egzersizlerini de deneyebilirsiniz.
Beslenmeye dikkat ederek dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
Yeterli beslenmediğinizi düşünüyorsanız gıda takviyeleri ile de dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele edebilirsiniz. Omega 3, günlük protein tüketiminizi yeterli seviyede tutma bu süreçte dikkat etmeniz gereken öndemli başlıklar. Fazla hazır veya yağlı gıdaların tüketimi dikkat eksikliğini olumsuz yönde etkiliyor.
Beslenme yönteminizi düzene koyarken C, B6 ve E vitamini içeren gıdaları veya gıda takviyelerini almaya özen gösterebilirsiniz. Gıda takviyelerine sıcak bakmıyorsanız fındık, ceviz, havuç, kırmızı et, ıspanak, somon, bal gibi doğal gıdaları tüketmeyi öncelikli hale getirebilirsiniz. Çocuklar için iyi bir sabah kahvaltısı yapmanın okul başarısına pozitif etkileri görüldüğü 2008'de gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarında ortaya çıkmıştır.
Meditasyon yaparak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
Meditasyonu pek çok farklı amaçla kendimizi rahatlatmak için kullanıyoruz. Rahatlamanın yanı sıra meditasyonun bir diğer etkisi ise odaklanmayı arttırmasıdır. Günde kendinize 5 dakika ayırarak meditasyon yapabilir ve odağınızı arttırabilirsiniz. Farklı meditasyon yöntemlerini deneyin ve kendinizi en iyi hissettiğiniz meditasyonu bir rutin haline getirin.
Nefes egzersizi yaparak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
Dikkatiniz dağıldığı anda kendinizi odaklanmanız gereken şeye zorlamanız pek de doğru bir çözüm olmayabilir. Bunun yerine stresinizi yatıştırmak ve konsantrasyonunuzu yeniden toplayabilmek için nefes egzersizini deneyebilirsiniz.
- Yaptığınız işi bir süreliğine durdurun.
- Dik bir pozisyonda oturun ve otururken kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun.
- Sağ elinizin baş parmağı ile sağ burun deliğinizi kapatın, açıkta kalan sol burun deliğiniz ile derin bir nefes alın.
- Şimdi sol eliniz ile sol burun değiliğinizi kapatın ve aldığınız nefesi sağ burun deliğinizden verin.
Bu egzersizi minimum 5 dakika tekrarlamanızı tavsiye ediyoruz, süreyi kendinizi iyi hissedinceye kadar uzatmak sizin elinizde.
Akıl oyunları oynayarak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu ile mücadele
Zihninizi dinç tutmanızın bir yolu da akıl oyunları oynamaktır. Bulmaca, satranç, zeka küpü, sudoku vb. gibi zihin açıcı ve düşünmeye teşvik edici oyunlar oynayarak odak sürenizi arttırabilirsiniz. Eğer bu aktiviteleri yaparken zevk almadığınızı düşünüyorsanız fiziksel bir aktivite de tercih edebilirsiniz. Zevk aldığınız bir spor dalı veya yoga yapmak da odaklanma sürenizi arttırmak için harika aktivitelerdir. Bu ve önceki aktivitelerin temel görevleri aslında tek bir iş üzerinde odaklanmanızı sağlamaktır. Bunları gerçekleştirirken stres seviyenizi az tutmak, kendinizi rahat hissetmek; sizin ilgili aktivitelere olan odağınızı arttıracaktır.
Sonuç olarak
Yaptığınız her işte mükemmel olmak isteyebilirsiniz ancak kimsenin mükemmel olmadığını unutmamalısınız. Yaptığınız işte mükemmeliyetçi tutum sergilemeniz sizi stres altına sokuyor olabilir. Dikkat dağınıklığının en büyük sebeplerinden bir tanesi bireyin kendisini stres altında hissetmesi olduğundan dolayı mükemmeliyetçi düşüncelerden uzaklaşmanız odak sürenizi arttıracaktır.
Samsun Psikolog olarak gerçekleştirdiğimiz terapi ve test hizmetlerimiz ile yüz yüze veya çevrimiçi seçenekleri ile dikkat dağınıklığına yönelik egzersizler gerçekleştiriyoruz. Eğer siz de dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaşıyorsanız Samsun Psikolog Randevu sayfası üzerinden alacağınız randevu ile bu sorunlarınızın üstesinden gelebilirsiniz.