Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavi Süreci
5 Aralık 2022Kadınlarda Ağrılı Cinsel İlişki Nedir? Disparoni Nedenleri Nelerdir?
12 Aralık 2022Psikolojik destek almaya karar verdiğinizde terapi süreci için en iyi psikoloğu aramaya başlarsınız. Yakınınızda veya çevre bölgelerde pek çok hizmet alabileceğiniz psikolog bulunmaktadır. Ancak kendiniz için en iyi psikoloğu nasıl bulacağınızı bilmek de bu süreçte etkilidir.
Bu yazımızda iyi bir psikolog ile kötü bir psikoloğu ayırt edebilmeniz konusunda size yol göstereceğiz. Sizin için kendinize en uygun psikolog, en iyi psikolog olacaktır.
Güvenilir bir psikolog seçin
Öncelikle psikoloğunuzun bir diploması olduğundan emin olun. Yaşanan en büyük sahtekarlık olaylarının başında diplomasız psikologlar gelmektedir. Kendiniz için en iyi psikoloğu seçerken psikoloğunuzun eğitimine ve uzmanlık alanlarına mutlaka göz atın.
Seçeceğiniz psikoloğun, yaklaşımlarını da araştırabilir veya doğrudan kendilerine sorabilirsiniz. Özellikle yeni psikoterapi hizmeti veren terapistler, hiçbir şey yapmadan insanları iyileştirdiklerini iddia etmektedirler.
Özellikle yeni psikologlar arasında pek de iyi olmayan çok sayıda psikolog bulunmaktadır. Psikologların web sitelerinde eğitimlerinin yanı sıra aynı zamanda stajlarına dair bilgiler de bulunmaktadır. Çeşitli alt alanlarda staj yapmaları da, psikologların tecrübe kazanmaları konusunda yüksek farkındalık oluşturmaktadır.
Eğer terapi esnasında psikoloğunuz sadece sizi dinliyorsa ve terapi sürecine herhangi bir katkı sağlamıyorsa uzun vadede herhangi bir çözüm sağlanmış olmaz. Danışanın sorunu sabit kalır ve şikayetlerinden arınamaz, aynı problemlere sahip olarak yaşantısına devam eder.
Psikoterapistin, seans esnasında sürece elbette bir şekilde katkı sunması gerekmektedir. Ancak bu sadece danışana soru sorması demek değildir. Size sadece sorular soran bir psikolog, iyi bir psikolog değildir. İyi bir psikolog; soru sormaktan daha fazlasını yaparak sürece katkı sağlar. Size seans esnasında ruhsal evreleri açıklar ve sorunlarınızla baş edebileceğiniz yöntemleri açıklar.
Doğru psikoloğu bulmak için sormanız gereken sorular
Yeni danışmanlık almaya istekli olan bireylerin sık sordukları sorulardan birisi de bir psikoloğun kötü olduğunu seanslardan önce nasıl fark edebilecekleridir. Doğru psikoloğu bulmak için seanslardan önce danışmanlık almayı düşündüğünüz psikoloğa birkaç soru sorabilirsiniz.
Henüz danışmanlık almadan önce psikologlara soru sormaktan çekinmeyin. Günün sonunda bir hizmet almak istiyorsunuz ve pek çok seçenek arasından kendiniz için en iyi psikoloğu bulmak hakkınız.
Yazımızın daha önceki kısımlarında bahsettiğimiz gibi seçmeyi düşündüğünüz psikoloğun eğitim ve staj geçmişi hakkında bilgi talep edebilir, bunun haricinde uzmanlığı hakkında detayları öğrenmek isteyebilirsiniz. Terapi almayı düşündüğünüz psikolog size bilişsel-davranışsal psikoloji ile ilgilendiğini söylüyorsa bu iyiye işarettir. Bu yöntemin kullandığı teknikler deneysel anlamda kanıtlanmıştır; dolayısıyla bilimsel anlamlar ifade etmektedir.
Bilişsel-davranışsal psikolojinin iyiye işaret olmasının temel nedeni; günümüzde hala pek çok psikolog danışanlara yardımcı olmaya pek çok yöntem ile psikoterapi hizmeti sunmaktadır. Bu işe yaramayan yöntemler, danışanları baştaki durumlarından daha kötü duruma da sokabilmektedirler.
Ancak bu her bilişsel-davranışsal psikolojik destek veren psikoloğun iyi olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle kendiniz için en iyi psikoloğu seçerken kullandıkları belirli yöntemleri de sormanız gerekir. Hasta hakları açısından danışmanınızın nasıl bir tedavi uygulayacağını bilme hakkınız olduğunuzu unutmayın.
İyi bir psikoterapi nasıl olmalıdır?
Potansiyel psikoloğunuza terapi sürecini nasıl sürdüreceğini sorduğunuzda, bu soruya vereceği cevaplar aslında terapi süreci için belirleyici olacaktır. Psikologlar, uygulayacakları terapi sürecinde mutlaka bir plana ve yapıya sahiptirler.
İyi bir terapist, öncelikle sizi dinler. Ardından bir değerlendirmede bulunur ve buna göre bir tedavi planı hazırlar. Genellikle bu değerlendirme ilk iki seansın ardından gerçekleştirilir, bu nedenle ilk iki seansta kendinizi olabildiğinde iyi ifade etmeniz gerektiğinizi unutmayın. Psikoloğunuz da sizi bu süreçte rahatlatmaya ve kendinizi olabilecek en iyi şekilde ifade edebilmeniz için gerekenleri yapacaktır. Değerlendirme sonrasında izlenecek yöntem ve tedavi sonucu süresi içerisinde ve sonucu için hedefler belirlenir.
Eğer depresyonda iseniz, psikoloğunuz size davranışsal aktivasyon yöntemi uygulayacaktır. Bu süreç içerisinde psikolog, danışanına neler olduğunu detaylı bir şekilde açıklar ve sonrasında da mevcut sorunu nasıl çözebileceğine dair bir yol haritası oluşturup danışanına aktarır. Bu açıklama ile terapi süreci hakkında uçtan uca bilgi edinmiş olacaksınız.
Terapilerin uzunluğu ve ne kadar süreceği psikoloğunuzun belirlediği sürece göre değişiklik gösterebilir. Ancak danışan, danışmanın belirlediği planı takip ederse, süreç boyunca iyileşme gözlemlemesi kaçınılmazdır. Terapi süreci boyunca kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacak ve günlük hayatınızda kendinizi şikayete konu olan durumdan daha az etkilenir bulacaksınız. Eğer bu süreçte herhangi bir değişiklik gözlemlemiyorsanız psikoloğunuz değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Samsun en iyi psikolog
Kendiniz için en iyi psikoloğu bulmaya çalışırken Samsun danışan yorumlarına göz atmak da faydalı olacaktır. Danışan yorumları önemlidir çünkü hizmet alan gerçek kişiler tarafından yazılmışlardır. Elbette sadece bu yorumlara bakarak psikolog seçimi yapmak doğru değildir, yukarıda bahsettiğimiz soruları da sormanız önemlidir.
Samsun Psikolog olarak psikoterapi sürecinizin öncesinde bilgi edinmek istediğiniz tüm süreç hakkında sizlere Samsun Psikolog İletişim sayfası üzerinden destek sunmaktayız. Karar vermenizin ardından eğer randevu almak isterseniz Samsun Psikolog Randevu sayfası üzerinden randevu oluşturabilir ve psikoterapi desteği almaya başlayabilirsiniz.