Nasıl Mutlu Olurum? Mutlu Olmak için Yapılması Gerekenler
18 Aralık 2022Neden Psikoloğa Gitmeliyim? Ne Zaman Psikolojik Destek Almalıyım?
23 Aralık 2022Bu makalede neler var
- Aynı anda sinirlenmemeye çalışın
- Bağırmadan iletişim kurun
- Saygı çerçevesinde eleştirilerde bulunun
- Haklı olmaya çalışmayın
- Geçmişi gündeme getirmekten çekinin
- Aşkınızı diri tutun, sevginizi gösterin
- Yatağa küs girmeyin
- İltifat etmekten çekinmeyin
- Gerektiğinde özür dilemesini bilin
- Tartışma en az iki kişiyle olur
- Samsun Evlilik ve Aile Terapisti
Evliliğinizi mutlu ve huzurlu bir şekilde sürdürebilmek için mucizevi bir yöntem aramak boşa bir çaba olacaktır çünkü ilişkilerinizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeniz için partnerlerin karşılıklı çaba göstermeleri gerekiyor. Sağlıklı bir ilişki için her iki tarafın çabası, emeği ve karşı tarafa vereceği değer olumlu sonuç alınmasını sağlayacaktır. Elbette bunları yapabilmek için vereceğimiz bazı tavsiyeler var.
Samsun Psikolog Esra BULUT olarak mutlu ve uzun soluklu evliliğin ilk adımının çiftler arasında sağlıklı iletişim olduğunu aktarıyoruz. Şimdi bu başlığı daha da derinleştirerek çiftlerin doğrudan neler yapmaları gerektiğini tavsiye edeceğiz.
Aynı anda sinirlenmemeye çalışın
Evlilikte çiftler arasında anlaşamama ve bazen tartışmalar olması oldukça normaldir. Evlilik her ne kadar hayatı paylaşmak olsa da çiftlerin birey olduğunu da unutmamak gerekiyor. Evlilikteki çiftlerin birey olduğunu göz önünde bulundurmak ve farklı bakış açıkları ile görüşlere sahip olduğunu bilecek olgunluğa sahip olmak gerekir. Bu tür çatışmalar meydana geldiğinde her iki tarafında da sinirlerini kontrol altına alamayıp birbirleri ile çatışmalarını sürdürmeleri süreci olumsuz yönde etkiler. Tartışma anında taraflardan birinin kontrolü ele alıp karşı tarafı dinleyen olması gerekir. Bu süreç içerisinde sakinleşene kadar zıt düşünüyor olsanız da kışkırtıcı yanıtlar vermemeye çalışın. Haklı olduğunuzu düşünüyorsanız bile sakin bir ses tonuyla yanıt vermeye dikkat edin. Eğer kontrolü ele alamadığınızı düşünüyorsanız farklı bir odaya geçebilir veya 15-20 dakikalığına dışarıya hava almaya çıkabilirsiniz.
Bağırmadan iletişim kurun
Tartışma esnasında kendinizi kontrol etmek zordur, karşı tarafın gösterdiği davranışlara orantılı olarak siz de eylemlerinizi yükseltmek veya düşürmek istersiniz. Ancak karşı taraf kontrolsüz bir şekilde bağırmaya veya fiziki davranışlarda bulunmaya başladı diye siz de benzer davranışlar göstermek zorunda değilsiniz. Sağlıklı bir iletişimin temelinde kendini iyi ifade etmek yer alır. Bu nedenle olabildiğince sakin bir ses tonuyla diyaloğu sürdürmeye gayret edin. Bağırmak hiçbir şeyi çözmeyeceği gibi durumun daha da alevlenmesine ve hatta çözülemeyecek duruma gelmesine neden olacaktır. Eşinize karşı sesinizi yükseltmemek mutlu bir evliliğin yanı sıra sağlıklı bir iletişimin de temelini oluşturuyor.
Saygı çerçevesinde eleştirilerde bulunun
Evliliğin çiftler arasında meydana geldiğini bilsek de bireylerden oluştuğundan zaten bahsetmiştik. Bu nedenle eşinizin, sevgilinizin, sevdiceğinizin, kocanızın veya karınızın... Kısaca partnerinizin bir takım hareketlerini beğenmiyor olabilirsiniz. Bunlar olağan şeylerdir, beğenmeme görüşünüzü de dile getirmenizde hiçbir sorun olmadığını bilmenizde fayda var. İletişimde önemli olan bunu nasıl dile getirdiğinizdir. Karşı tarafa, ona ait görüşlerinizi dile getirirken onu yıkıcı bir şekilde eleştiriyormuş gibi değil de yapıcı eleştirilerle onun iyiliğini, davranışlarındaki hataları gidermek istediğinizi vurgulayın. Aksi taktirde eleştirileriniz partnerinizi kırmaktan başka hiçbir işe yaramaz ve günün sonunda onu üzmüş olursunuz.
Yemek yerken ağzından ses çıkmasından nefret ediyorum.
Bu cümleyi ele aldığımızda yalnızca durumun negatif taraflarını iletmiş oluyoruz. Halbuki karşı taraf bu eylemi bilinçli bir şekilde gerçekleştirmiyor bile olabilir. Belki de karşı tarafı eleştirirken şu şekilde bir yol izlemeliyiz;
Hayatım, yemek yerken bazen ağzınla çevreye rahatsız verebilecek düzeyde ses çıkarttığını biliyor muydun? Belki farkında değilsin ancak çevrende bundan rahatsız olanlar olabilir. Ayrıca herkesin içerisinde görgü kuralları gereği hoş karşılanan bir durum değil. Bundan sonra biraz daha dikkat edebilir misin lütfen?
Haklı olmaya çalışmayın
Haklı olsanız da olmasanızda bazen içgüdüsel olarak tartışmayı kazanmak için fazla çabaladığınız oluyordur. Böyle durumlarda eşiniz de haksız olduğunu kabullenmek istemeyecek ve tartışma uzayıp gidecektir. Bırakın tartışmayı eşiniz kazansın. Aranızdaki sevgiyi bir güç savaşına çevirmeyin, haklı olmayı birbirinize ispatlamaya gerçekten gerek var mı? Tartışma esnasındaki hırslar genellikle çok küçük şeylerden ateşlenir, bu tür küçük hırsların ilişkinize vereceği büyük hasarlardan çekinmek en doğrusudur.
Geçmişi gündeme getirmekten çekinin
Geçmişte yapılan hatalar geçmişte kaldı, tekrar gündeme getirmenin kimseye faydası yok. Emin olun eşiniz veya sevgiliniz o hatadan çıkarması gereken dersi çoktan çıkarttı. Üstelik bu tür hataları tartışma esnasında söylemek harareti gereksiz yere daha da arttırır. Tartışma esnasında birden bire eski bir hatayı gün yüzüne çıkartmamak her iki taraf için de en iyisi.
Aşkınızı diri tutun, sevginizi gösterin
Hayatı paylaşmak için evlendiğinizi unutmayın. Tüm bu paylaşım sürecinin içinde mutlu olduğunuz anların yanı sıra mutsuz olduğunuz anlar da mevcut olacak. Birlikte olmak önemli, ancak kişisel zamanlar yaratmanızın da ayrı bir önemi var. Eşiniz arkadaşlarıyla dünya kupası maçlarını izlemek için dışarı çıktığında siz de kız arkadaşlarınızla dışarda buluşma düzenleyin veya eşiniz kız arkadaşlarıyla konsere gitmeyi planladığında siz de erkek arkadaşlarınızla bir kafede görüşme organize edin.
Birlikte kaliteli zaman geçirirken birlikte olmadığınız zamanlarda da kaliteli zaman geçirmeye özen gösterin. Çiftlerden biri, bir aktivite ile meşgulken diğeri evde beklemek zorunda değil. Bu planları organize ederken daima birbirinizle paylaşmaya özen gösterin. Eğer siz veya eşiniz; yaptığı planlardan bahsetmiyorsa yanlış yoldasınız demektir.
Yatağa küs girmeyin
Hayat inişler ve çıkışlarla doludur. Gün içerisinde eşinizle tartışmış olabilme ihtimaliniz gayet normal. Ancak bu tartışmanın şiddeti her ne olursa olsun yatağa asla küs girmeyin. Yatmadan önce sorunlarınızı gidermek için mutlaka bir çaba gösterin. Bu davranış karşı taraftan gelmiyorsa siz harekete geçin. Çünkü bu tür sorunları yanlış olarak çözmediğinizde ilerleyen zamanlarda gereksiz olarak büyüme potansiyeline sahiptirler. Tartışmaları uzatan değil çözen taraf olun, bu sizin ilişkideki erdeminizi gösterir. Yatak odanız eşinizle sizin mahrem alanınız; mahreminize sorunları taşımak yerine güzel anıları biriktirmeyi tercih edin.
İltifat etmekten çekinmeyin
Mutluluğun paylaştıkça çoğaldığı bir gerçek. İlişkinizi mutlu ve huzurlu kılabilmek için yapacağınız küçük davranış şekillerinden bir tanesi de küçük iltifatlarda bulunmak. Tıpkı yazımızın daha öncesinde bahsettiğimiz gibi eşinizi uğurlarken sarılmak veya öpmek gibi bu küçük davranışı gerçekleştirmek karşı tarafın kendisini iyi ve gününün geri kalanında kendini motive hissetmesine neden olacaktır. Bir veya birkaç cümlenin eşinizin yüzünde yarattığı mutluluğun ve gününün geri kalanına olan etkisi tahmin ettiğinizden çok daha fazla. Eşinizi çevrenizdeki pek çok kişi yakışıklı veya çekici buluyor olabilir; ancak eşiniz için önemli olan sizin onun hakkında ne düşündüğünüzdür.
Gerektiğinde özür dilemesini bilin
Tartışmaları alttan almak veya uzatmamak bir erdemse aynı zamanda yaptığınız hatayı kabullenmek ve özür dilemek de bir erdemdir. Özür dilerken yanlış bir şey yapıyormuş hissine kapılmayın; aksine özür dilemek bu hatadan ders çıkardığınızı ve kendinizi geliştirdiğinizin bir göstergesidir. Hayatta herkes hata yapıyor, dolayısıyla hata yapmanın yanlış bir tarafı yok. Önemli olan hatanızı fark etmeniz.
Ancak bu davranışı suistimal etmeyin veya eşinizin suistimal etmesine izin vermeyin.
Nasıl olsa özür dilediğimde affediyor.
İşte bu düşünce sınırı oldukça ince bir sınır ve karşı tarafın durumu suistimal etmeye başladığının sinyallerini vermekte. Her hatalı durum karşısında affedici bir tavır sergilemek zorunda da değilsiniz. Evet, tartışmayı uzatmamak önemli. Ancak özrünü kabul edip etmemek size kalmış. Eşinizin özür dileyerek aynı hataları sürekli yaptığını gözlemliyorsanız bunu onunla paylaşmalı ve davranışlarını düzeltmesi gerektiğini söylemelisiniz.
Tartışma en az iki kişiyle olur
Tartışmanın iki kişi ile meydana gelebileceğini unutmayın. Bu tür tartışmalarda insan hatanın kendisinden kaynaklı olduğunu bazen yediremeyebilir. Ancak tartışmaların nasıl çıktığına ve nasıl büyüdüğüne bir adım geriden bakmak oldukça önemli. Hep karşı tarafı suçlamak adil bir davranış değil. Dolayısıyla öz eleştiri yapabilecek özgüvene sahip olun ve adaletli davranın. Yeri geldiğinde kendinizi eleştirmekten çekinmeyin. Kimi zaman hatanın kendinizde olduğunu kabullenmek de gerekiyor.
Samsun Evlilik ve Aile Terapisti
Samsun Psikolog olarak danışmanlık merkezimizde birlikte olan çiftler ve aileler için Samsun Aile ve Evlilik Terapisi hizmeti vermekteyiz. Kurumumuzda uzun süreli veya yeni evli eşlerin ve evlilik aşamasında olsun veya olmasın partnerlerin ilişkilerindeki sorunların üstesiden gelmelerine yardımcı oluyoruz. Zaman zaman ilişkilerinde zorluk yaşayan çiftler için sunulan Aile, Çift ve Evlilik Terapisi hizmetimiz, çatışmaların çözülmesine yönelik seanslar içermektedir.
Siz de psikoterapi hizmeti almak istiyorsanız şimdi Samsun Psikolog Randevu sayfası üzerinden randevu alabilir veya Samsun Psikolog İletişim sayfası üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.