Mutlu ve Uzun Evliliğin Sırları Nedir? Eşler Arasında Sağlıklı İletişim Yöntemleri
20 Aralık 2022Önce Psikoloğa mı Yoksa Psikiyatriste mi Gitmeliyim?
25 Aralık 2022Günlük hayatın içerisinde herkesin inişli ve çıkışlı dönemleri vardır. Sizin de günlük hayatın içerisinde duygu, düşünce veya davranışlarınızda her zamankine göre farklılıklar gözlemlediğiniz anlar oluyorsa veya kendinizi duygusal açıdan kötü hissetmeye başladığınızı düşünüyorsanız ve bu şikayetlerinizin uzun süredir devam ettiği izlenimine sahipseniz bir psikolog ile görüşmelisiniz.
Psikolojik destek almak size günlük hayatınızda kendi başınıza çıkamadığınız zorluklarla nasıl mücadele edebileceğiniz hakkında yol gösterici olacaktır. Düşünce sisteminizi değiştirme ve olaylara objektif bakmanızı sağlayacak yeni bir bakış açısı konusunda katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda psikoloğunuz size sorular sorarak sorunlarınızı analiz edip bir çözüme kavuşturmak için profesyonel bir görüş sunacaktır.
Ancak "ne zaman psikoloğa gitmeliyim?" ve "neden psikolojik destek almalıyım?" gibi derin soruların yanıtları bu kadar kısa değil. Daha fazlasını merak edenler için yazımızın devamını okumaya sizi davet ediyoruz.
Neden psikoloğa gitmeliyim?
Psikoterapi; danışman ve danışan arasında gerçekleşen bir iyileşme sürecidir. Yaşanılan duygusal güçlüklerle baş etmekte ve çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisi amacıyla gerçekleştirilen psikoterapi, genellikle bireylerin yaşadıkları durum veya durumlar neticesinde kendinlerini rahatsız hissetmeye başlamaları, günlük hayatlarını etkilemeleri ve yaşam kalitelerini negatif yönde etkisi altına almaya başladığında psikolojik destek alma noktasına gelinir. Psikoterapi seanslarının temel amacı rahatsızlık verdiği ortaya konan belirtileri kontrol altına almak ve bu belirtileri ortadan kaldırmaktır. Terapist, bu süreç içerisinde danışanın kendini iyi hissetmesini, işlevselliğini koruması ve daha iyi bir yaşam kalitesiyle yaşamını sürdürebilmesini hedefler.
Günlük yaşamımızda stres ve sağlık sorunlarının artması gibi pek çok faktöre bağlı olarak bireylerin veya çiftlerin psikolojik desteğe duydukları ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Peki bu her zorlukla karşılaştığımızda psikoloğa gitmemiz anlamına mı geliyor? Psikoloğa gitmeye gerçekten ihtiyacınız var mı? Elbette herkes ihtiyaç olarak hissettiği taktirde psikoloğa gidebilir, ancak bazı durumlarda psikolojik destek almak bir tercihten çok bir zorunluluk haline gelebiliyor. Bireyin duygu ve düşüncelerindeki işlevselliğin etkilenmeye başladığı gözlemlendiğinde mutlaka psikolojik destek alması gerekir. Burada temel ayırt edici unsur ise bireyin bu durumun üstesinden kendi başına gelip gelemediğidir. Eğer birey, durumun üstesinden kendi başına gelemiyorsa yakın çevresi, ailesi, iş yerindeki arkadaşları ve sosyal çevresi gibi pek çok alanda ilişkileri olumsuz yönde etkilenmeye başlayacaktır.
Psikolojik destek almanın kişiye faydası nedir?
Psikoterapi hizmeti almanın bireye birincil faydası; bireyin yaşadığı psikolojik zorlukları kontrol altına almasına yardımcı olunmasıdır. Psikolojik sorunlarla mücadele eden bir bireyin düşünceleri olumsuz davranışlar nedeniyle günlük hayatını ve olaylara yaklaşımını tahmin edilenden daha fazla etkilemektedir. Psikoterapi süreci boyunca birey hem kendini daha iyi tanıma, algılama ve anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı kazanmış olacak; hem de çevresinde kendisini etkileyen olaylara karşı nasıl tutum edinmesi gerektiği ve kendinin bu tür zorluklarla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmiş olacak. Psikoloğunuz psikolojik terapi süreci boyunca size profesyonel doğrultularda sorular soracak ve sorunlarınızı analiz edip size bir çözüm belirleyecektir.
Ne zaman psikoterapi almalıyım?
- Bireysel Terapi ile depresyon, çöküntü veya moral bozukluğu süreciniz 2 haftayı aşmışsa
- Yaşama enerjinizin tükendiğini hissettiğinizde
- Kimlik bunalımı ve kafa karışıklığı nedeniyle kendinizi sorgulamaya başladığınızda
- Takıntılı düşünce ve davranışlarla mücadele edemediğinizi fark ettiğinizde
- Yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyen korku ve endişelerle baş edemediğinizde
- Günlük hayatınızı etkileyen olaylarla tek başına mücadele edemediğinizde ve bu olayların üretkenliğinizi ve verimliliğinizi olumsuz etkilemeye başladığını gözlemlediğinizde
- Dikkat ve konsantrasyonunuzun azaldığını fark ettiğinizde
- Aile ve Çift Terapisi ile evlilik veya özel hayatınızda eşiniz & partneriniz ile yaşadığınız sorunları kendi aranızda çözememeye başladığınızda
- Çocuk ve Ergen Terapisi ile çocuk ve ergen yaş grubundakilerin sorunlarını çözmek amacıyla
- Sosyal çevrenizle veya özel ilişkilerinizde yaşadığınız sorunları çözmek nedeniyle
- Boşanma öncesi ve sonrasında ve Ebeveyn Terapisi ile çocukla iletişim kurmak amacıyla
- Vajinismus Tedavisi ile kadınlarda cinsel sorunlar ve disparoni ağrılı cinsel ilişki sorunları ile karşılaşıldığında
- Sınav, iş mülakatı vb. durumlarda duyguları yönetebilme
durumlarında psikolojik destek almak birey, çocuk veya çiftler açısından faydalı olacaktır.
Bu başlığı daha da derinleştirmemiz gerekirse; hayatımızın her döneminde psikolojik destek almamızı gerektirecek durumlarla karşı karşıya gelebiliriz, ancak "mutlaka" psikolojik destek alınması gereken durumlar diye bir şeyden bahsetmek doğru olmayacaktır. Yukarıdaki listede yer verdiğimiz durumlar, bireyin psikolojik destek almasının yararlı olacağı durumlardır. Özellikle kaygı, stres, tekrarlayan düşünce ve davranışlarla başa çıkmakta zorluk yaşama, iştah ve uyku düzeni bozuklukları gibi pek çok durum karşısında bireyin veya çiftin psikoterapi desteği alması tavsiye edilir.
Bazı zor zamanlarımızda ise birey olarak varoluşsal sorunlar ve sıkıntılarla mücadele ettiğimiz dönemler olabilir. Bu tür dönemlerde de psikolojik destek almak birey için düşüncelerini sağlıklı yönetebilmesi açısından faydalı olacaktır. Hayat, yaşamak ve insan olmaya dair sorular insan aklını belirli dönemlerde bir hayli kurcalayabilir. Bu tür durumlarda kendinimizi ikna edici yanıtlar bulamadığımızda da duygusal boşlukta olma hissi ortaya çıkar. Bu durumda da bir profesyonelden psikolojik destek almak etkili olacaktır.
Psikoloğa ihtiyacım var mı?
Bireyler genellikle "ben üstesinden gelebilirim" veya "sorunumla mücadele ederken kimseye ihtiyacım yok" şeklinde düşüncelere kapılabilirler. Bu durum da psikoloğa gidip bir profesyonel yardım almanın önündeki en büyük korkuyu büyütür. Bunun aynı zamanda toplum tarafından yargılanma açısı da mevcuttur; pek çok birey psikoloğa gittiğinin bilinmesini istememektedir çünkü psikoloğa giderek toplum tarafından yargılanacaklarını düşünürler. Ancak kendinizi kötü hissettiğinizde ve düşüncelerinizle başa çıkamadığınızı fark ettiğinizde psikoloğa gitmeniz kritik önem taşımaktadır. Yaşadığınız sorunlarla mücadele edemediğiniz taktirde bu davranışlar kronik hale gelebilir, özellikle bazı kronik davranışlarda ve duygu hallerinde herhangi bir önlem alınmaması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Eğer kendinizi bir çıkmak içerisinde hissediyorsanız mutlaka bir uzman desteğinden yararlanmalısınız.
Samsun Psikolog
Samsun Psikolog olarak her yaş grubu için psikoterapinin etkili bir tedavi yolu olduğunun altını çiziyoruz. Kişi, çocuk, ergen veya çiftlere yönelik verdiğimiz psikolojik destek hizmetimizle aşmakta güçlük çektiğiniz sorunlarınızla mücadele etme ve onları sonuçlandırma konusunda yanınızdayız.
Siz de psikoterapi hizmeti almak istiyorsanız şimdi Samsun Psikolog Randevu sayfası üzerinden randevu alabilir veya Samsun Psikolog İletişim sayfası üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.