Neden Psikoloğa Gitmeliyim? Ne Zaman Psikolojik Destek Almalıyım?
23 Aralık 2022Seçim Psikolojisi: Seçmen, Seçimde Neye Göre Oy Veriyor?
27 Aralık 2022Bu makalede neler var
- Psikolog kimdir? Neden psikoloğa gitmeliyim?
- Psikiyatrist kimdir? Neden psikiyatriste gitmeliyim?
- Psikolog ve psikiyatristlerin ortak yanları nelerdir?
- Psikolog ve psikiyatristlerin farklı yanları nelerdir?
- Önce psikologdan mı yoksa psikiyatristten mi randevu almalıyım?
- Psikoloğuma seansta ne anlatacağımı bilmiyorum, ne yapmalıyım?
- Psikoloğa gideceğim için yargılanmaktan korkuyorum, ne yapmalıyım?
- Samsun Psikolog
Hayatın inişli ve çıkışlı durumunu göz önünde bulundurduğumuzda beklenmedik değişiklikler karşısında ani duygu değişiklikleri gösterebiliriz. Bu duygu değişiklikleri bize stres, kaygı, anksiyete, depresyon, yeme bozukluğu, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, iletişim problemleri veya farklı sonuçlarla yansıyabilir. Bunları tetikleyen durumlar arasında evlilik ilişkileri, sevilmeme, yurtdışına göç ve işsizlik gibi nedenler olabilir.
Kendi başınıza atlatmakta zorluk yaşadığınız bu güç durumları atlatmak için profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyduğunuzda önünüzde psikolog ve psikiyatrist seçenekleri bulunur. Ancak pek çok kişi psikolog ile psikiyatrist arasındaki farkı bilmediği için hangi uzmandan yardım alacağı konusunda kararsızlık yaşar. Bu yazımızda bu arada kalma durumunda olan bireyler için psikolog ile psikiyatristin tanımını, ortak noktalarını, aralarındaki farkları, hangi durumlarda hangisinden randevu almalarını ve daha fazlasını yanıtlayacağız.
Psikolog kimdir? Neden psikoloğa gitmeliyim?
Psikologlar; bireylerde ortaya çıkan sağlıksız duygu, düşünce ve davranışların altındaki nedenleri diyalog yoluyla çözüme kavuşturmaya ve danışanlarında farklındalık yaratarak bu farkındalığı sürdürme yollarını göstermeyi hedefler. Daha önce psikolog deneyimi olmayan kişilerin düşüncelerinin aksine psikologlar öğüt vermez, danışanını yargılamaz, danışanlarının görüşlerine veya davranışlarına önyargılı yaklaşmaz, onları kınamaz ve her zaman tarafsız bakış açısıyla empati yaparak yaklaşırlar.
Psikologların sahip oldukları yüksek gözlem kabiliyetleri sayesinde olaylara farklı bakış açılarından bakabilirler ve danışanlarına da bu bakış açılarına sahip olmaları konusunda yönlendirici eylemlerde bulunurlar. Yüksek konsantrasyona sahip olmaları; danışanlarının bahsettikleri davranışların altında yatan nedenlere odaklanabilmelerini ve bu davranışların altındaki nedenler konusunda analiz yapabilmelerini sağlar.
Psikologlar teşhis koyabilir ve tedavi için yönlendirici olabilirler. Ancak eğitim hayatları teorik olmasından dolayı ilaç yazma yetkileri bulunmamaktadır. Eğer ilaçlı tedaviyi danışanlarına uygun görürlerse bir psikiyatriste yönlendirirler.
Psikologlar; aile ve çift (evlilik) terapisi, bireysel terapi, çocuk ve ergen terapisi, ebeveyn danışmanlığı, oyun terapisi ve kadınlar için cinsel terapi gibi tedavi yöntemleri uygularlar.
Psikiyatrist kimdir? Neden psikiyatriste gitmeliyim?
Psikiyatristler; üniversitelerin Tıp Fakültelerinde eğitimlerini tamamlarlar. Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girip psikiyatri eğitimi alırlar. Bu eğitimlerinden başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra "Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı" unvanı elde ederler. Tıp fakültesinde farmakoloji (ilaç tedavisi) eğitimi aldıkları için uyguladıkları tedavilerde de ilaçlı tedavi yöntemini daha sık kullanırlar.
Şikayetinizin nörolojik, hormonal veya genetik bir sorunla alakalı olup olmadığını tespit etmeye yönelik bir yol çizerler. Fizyolojik bir sorun olmadığını tespit ederlerse sizleri psikoloğa yönlendirebilir veya psikologla beraber ortak bir tedavi süreci uygulamayı tavsiye edebilir.
Psikolog ve psikiyatristlerin ortak yanları nelerdir?
Psikologların ve psikiyatristlerin ortak noktaları arasında kendilerine şikayetleri nedeniyle başvuruda bulunanların duygu, düşünce ve davranışlarını anlamlandırmak ve sorun yaratan bu duygu, düşünce ve davranışlardan sizi kurtarmaktır. Şikayetiniz nedeniyle gittiğiniz süre boyunca psikologlar da psikiyatristler de sizi yargılamazlar. İyileşme süreciniz boyunca yanınızda olur ve iyileşmeniz için ellerinden geleni yaparlar. Çoğu zaman bu iki meslek grubu da birbirleriyle ortak çalışırlar.
Psikolog ve psikiyatristlerin farklı yanları nelerdir?
Psikologlar teorik eğitim aldıkları için ilaçlı tedavi yöntemini uygulayamazlar, psikiyatristler ise farmakolojik eğitim aldıklarından dolayı ilaçlı tedavi uygulayabilirler. Bunun haricinde psikologlar, danışanlarının yaşadıkları sorunları çözebilmek için davranışları temel alırlar. Psikiyatristler ise odak noktası olarak davranışlara neden olan fizyolojik sebepleri temel alırlar. Psikiyatristler terapi uygulayamazlar, terapiye ihtiyaç duyan hastaları için hastalarını psikoloğa yönlendirmek zorundadırlar.
Önce psikologdan mı yoksa psikiyatristten mi randevu almalıyım?
Elbette randevu almadan önce kendinize basit bir tanı yapmanız gerekiyor. Kendinize yapacağınız bu tanı ile psikologdan mı yoksa psikiyatristten mi randevu almanız gerektiğine karar vereceksiniz. Eğer sorununuzun ruh sağlığınızla ilgili olduğunu düşünüyorsanız bir psikologdan, sinirsel bir durumdan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız psikiyatristten randevu almalısınız.
Daha önce bu alandan hiç randevu almamış birisi için kendisine ön tanı koymak zor olabilir. Bu durumda bir psikolog ile ön görüşme yapabilir ve tedavinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Eğer tedavi sürecinizde ilaç gerektiren bir durum söz konusu değilse psikoterapi sürecine başlayabilirsiniz.
Sorununuz eğer fizyolojik bir nedenden kaynaklıysa psikoloğunuz sizi bir psikiyatriste yönlendirir, yönlendirmenin ardından psikiyatristiniz ilaçlı tedavi uygulamaya başlar ve bir yol haritası oluşturur. Eğer durumun ruh sağlığınız ile alakalı olduğunu tespit ederse psikoloğunuz ile gerçekleştireceğiniz terapiler sonucu ruh sağlığınıza kavuşursunuz. Bazı özel durumlarda tedavinize psikolog ve psikiyatri uzmanları ile eş zamanlı olarak devam etmeniz gerekebilir.
Psikoloğuma seansta ne anlatacağımı bilmiyorum, ne yapmalıyım?
Anlatmanız gereken konuların başında günlük hayatınızda sizi en çok neyin rahatsız ettiğini, sizi bu durumun neden rahatsız ettiğini ve baş etmek için kendi başınıza neler yapmayı denediğinizi ve bunun sonuçlarında neler olduğundan bahsedin. Kendinizi daha düzgün ifade etmek adına seansa katılmadan önce bunları not alabilirsiniz. Durumu kendi bakış açınızdan anlatmanın yanı sıra yakın çevrenize de yaşadığınız bu durum hakkındaki görüşlerini sorup notlarınız arasına ekleyebilirsiniz. Psikoloğunuza ruhsal durumunuzu anlatırken hiçbir detayı atlamadığınızdan emin olun.
Eğer psikologların ilk seansta size neler soracağını merak ediyorsanız "Psikologların Sorduğu Sorular, Psikologlar Hangi Soruları Sorar?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Psikoloğa gideceğim için yargılanmaktan korkuyorum, ne yapmalıyım?
Psikologlar ve psikiyatristler, karşılıklı güven ve gizlilik ilkesine bağlıdırlar. Tedavi süreciniz boyunca ruhsal sağlığınızı geri kazanabilmeniz için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu noktada başkalarının ne diyeceğini umursamayın. Psikolojik veya psikiyatrik destek almak bir süreçtir ve bu sürecin sonucuna odaklanmalısınız. Sonuçta başkalarının ne dediği değil, ruh sağlığınızın gündelik hayatınızı ne kadar etkilediği önemli. Psikolojik veya psikiyatrik desteği ne kadar ertelerseniz bu süreç daha da kötüleşecek ve günlük yaşamınızı daha fazla etkilemeye başlayacaktır.
Samsun Psikolog
Samsun Psikolog olarak her yaş grubu için psikolojik seansların etkili bir tedavi yolu olduğunun altını çiziyoruz. Kişi, çocuk, ergen veya çiftlere yönelik verdiğimiz psikolojik destek hizmetimizle aşmakta güçlük çektiğiniz sorunlarınızla mücadele etme ve onları sonuçlandırma konusunda yanınızdayız.
Siz de psikoterapi hizmeti almak istiyorsanız şimdi Samsun Psikolog Randevu sayfası üzerinden randevu alabilir veya Samsun Psikolog İletişim sayfası üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.