Odaklanma Problemi ve Dikkat Dağınıklığı ile Mücadele Edebileceğiniz Egzersizler
13 Kasım 2022FOMO Etkisi Nedir? Markalar ve Sosyal Medya Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?
24 Kasım 2022İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı doğduğu toplumu ve kültür değiştirmek zorunda kalmıştır. Gönüllü veya gönülsüz olarak göç gerçekleşmiş olabilir. Göç etme nedenleri arasında aşağıdaki temel nedenler yer alabilmektedir;
- Ekonomik nedenler
- İş imkanları
- Doğal kaynaklara bağlı ekonomik fırsatlar
- Sosyal nedenler
- Eğitim imkanları
- Sağlık imkanları
- Sosyal güvence imkanları
- Siyasi nedenler
- Savaş durumu
- Mübadele durumu
- Doğal nedenler
- Deprem felaketi
- Kuralık sorunu
Göçün, birey üzerinde yarattığı psikolojik etmenler de bulunmaktadır. Her toplumun kendine ait kültürel yapısı ve değerleri bulunmaktadır. Aile yapısı, gelenek ve görenekler bu konuda başı çekmektedirler. Birey, göç ettiği durumda bu kültürel farklılıklarla yüzleşmeye hazır olmalıdır, eğer bunları göz önüne almadan göç ettiyse ileride yaşayacağı entegrasyon süreci zorlu geçebilmektedir.
Yurt dışında yaşayan Türkler en çok hangi konuda psikolojik desteğe başvuruyorlar?
Günümüzde Türkiye'den diğer ülkelere göç oldukça artış göstermektedir. Genellikle Türkiye'den göç eden bireylerin yurtdışında yaşadığı en büyük sorun topluma ayak uyduramama durumudur. Türkiye'de toplum, kolektivist (toplulukçu) iken Avrupa'da veya Amerika'da toplum bireysel ve bağımsızlık temellidir. Bireyin doğup büyüdüğü toplumda gördüğü kolektivist sıcaklık ve yakınlık, göç edilen yerde görülemeyince adapte olma süreci zorlaşabiliyor. Burada yaşanan ani değişime de kültür şoku adı verilmektedir.
Yetişkinler için adaptasyon süreci zor olsa da eğer ailede çocuk varsa bu süreç, çocuklar için çok daha kolay ve sorunsuz gerçekleşmektedir. Kültürleşme adı verilen bu durumda çocuklar küçük yaşta farklı bir topluma adapte olmaya çalıştığı için bu süreci kolaylıkla atlatmaktadırlar. Ne yazık ki çocukların, bulundukları yeni toplumun kültürlerine kolayca adapte olmaları bu defa da aile içerisinde çatışmalara neden olmaktadır. Türk kültürü ile büyümüş ebeveynler, çocuklarına kendi kültürleri ile yetiştirmeye çalışırken çocuklar, bulundukları topluma olan aidiyetinden dolayı yaşadıkları kültüre bağlılık hissetmektedirler.
Türkiye'den yurtdışına göç etmiş bir ailede çocukların rolü, adaptasyon sürecinde ebeveynlerden daha fazladır. Aile ile yeni toplum arasında kültür köprüsü olan çocuklar, yerel halk ile ailenin iletişimi ve görüş farklılıklarını birbirlerine açıklamaktadır.
Göç ettikten sonra yaşanan problemleri hangi durumlar etkiler?
Göç eden kişi hangi milletten olursa olsun veya göç ettiği ülke neresi olursa olsun benzerlikler gözlemlenmektedir. Dolayısıyla yazının tamamında verdiğimiz örnekler yalnızca Türklere özgü değildir.
- Bireyin veya ailenin göçü gönüllü yapıp yapmadığı
- Eğitim düzeyleri
- Ekonomik durumları
- Kültür ve geleneklerine bağlılık durumları
- Çocuklarına kültür benimsetme arzuları
İnsanların yaşamları boyunca sürdürdükleri eylemleri ve alışkanlıkları birden değiştirmesi veya yeni kurallara adapte olması oldukça zordur. Dolayısıyla göç sürecinde bireyin bu alışma sürecinde kendini psikolojik açıdan baskı altında hissetmesi normaldir. Bireyin veya ailenin; ailesini ve sevdiklerini geride bırakması bile göç eden kişi veya kişiler için oldukça zordur ve bunun psikolojik getirileri ile boğuşmaktadırlar.
Samsun Psikolog olarak verdiğimiz Online Terapi hizmeti ile Türkiye'den yurtdışına göç etmiş, anadili Türkçe olan kişilere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Samsun Psikolog Randevu sayfasını kullanarak çevrimiçi terapi randevunuzu bugün oluşturabilirsiniz. Göç eden bireylerin kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için anadillerinde kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri önemlidir. Bu nedenle göç etmiş vatandaşlar için Türkçe terapi hizmetinin öneminin altını çizmek önemlidir.