Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Disleksi Testi
11 Ocak 2023DEHB Değerlendirmesi için Moxo D-CPT nedir, kimlere uygulanır?
21 Mayıs 2024Ergenlik dönemi, geçiş süreci olması nedeniyle inişli çıkışlı bir dönemdir. Özellikle 10-11 yaşlarında duygusal, fiziksel ve bilişsel değişim bile beraber pek çok genç; ailede endişeye neden olabilecek farklılıklar sergiler. Bu dönemde ailelerin süreci çok iyi ele almaları ve çocukları ile kurdukları iletişime dikkat etmeleri kilit önem taşımaktadır.
Ergen Psikoloğu Samsun
Ergenlik döneminde görülen değişikliklerin temelde iki sebebi bulunmaktadır. Bunlardan ilki hormonalken diğeri fiziksel değişiklikler nedeniyle meydana gelmektedir. Ergenliğe girmiş kız çocuklarda fiziksel değişiklikler daha önce gözlemlenmeye başlamaktadır. Bu fiziksel değişiklikler arasında ergenliğe girmiş kız çocukta artan östrojen hormonu nedeniyle şu değişiklikler gözlemlenmektedir;
- Göğüslerde büyüme
- Menstruasyon (Adet görme)
- Kalçalarda genişleme
- Vücudun belirli bölgelerinde kıllanma artışı
- Ciltte sivilcelenme
- Boy uzaması
- Yağlanma
Ergenlik döneminin elbette erkek çocuklarda da etkileri mevcut. Erkekler çocuklarda ergenlik dönemi ele alındığında ise artan testesteron hormonuna bağlı olarak değişiklikleri şu şekilde gözlemliyoruz;
- Omuzlarda genişleme
- Göğüste genişleme
- Boy uzaması
- Seste kalınlaşma
- Vücutta belirli bölgelerde kıllanma artışı
- Genital ortanın gelişmesi
- Buna bağlı olarak ilk ereksiyon
Ergenlik dönemine giren genç çocukların yaşadıkları en büyük psikolojik durumların başında kimlik kazanımı gelmektedir. Bu bir geçiş süreci olmasından dolayı, birey olarak bir kimlik kazanmaları da bu dönemde oluşur. Bu dönemde genç çocukların sevdiği kişi veya gruplara sempati beslemesi, onları örnek alması veya onları taklit eden davranışlar sergilemesi son derece doğaldır. Bu kişiler bir internet ünlüsü, komşunuz, akrabanız veya yakın arkadaşı olabilir. Bu süreçte genç çocuk, artık çocuk olduğu dönemdeki anne-babadan edindiği kimliği geride bırakarak kendine yeni bir kimlik oluşturur. Anne babanın da bu dönemde genç çocuğunu anlamalı, empati yapmalı ve kendisinin bu süreçten geçerken nasıl yol gösterilmesi istediğini hatırlamalıdır.
Ergenlik dönemindeki genç, artık başkalarının gözünden de görünüşüne ve onlar tarafından nasıl algılandığına da önem vermeye başlar. Beğenilmek, taktir görmek, olumlu eleştiriler almak; gencin kendini iyi hissetmesini sağlar.
Anne ve Babalara Ergenlik Dönemi Hakkında Tavsiyeler
Samsun Ergen Psikoloğu olarak Anne ve babaların empati kurması gerektiğinin önemli olduğundan bahsettik. Anne ve babanın kendi ergenlik dönemlerini hatırlayarak nasıl davranışlar sergilediklerini hatırlamaya çalışmaları, empati sürecini kolaylaştıracaktır. Ergenlik dönemindeki çocuğunuz ile iletişime geçerken ona değer verdiğinizi ve onun sorunlarıyla gerçekten ilgilendiğinizi hissettirmeniz çok önemlidir. Özellikle bu dönemde iletişim kurarken odağınızda sadece çocuğunuz olsun, başka bir şey yaparken onu dinlemeyin.
Bunun haricinde çocuğunuzu bir akranıyla kıyaslamayın, çekirdek ailenizin dışında olumsuz özelliklerinden bahsetmeyin. Başarısı sizi tatmin etmese bile tebrik edin, ancak eksiklerini tamamlayabilmesi için birlikte çabalayacağınızı ona gösterin. Elbette bu durum çocuğunuzu asla eleştirmeyeceğiniz anlamına gelmiyor, ancak eleştirinin dozunu ve nerede eleştirdiğinizi bilmeniz çok önemli.
Ergenlik dönemindeki çocuklar, yaşadıkları değişikliğe bağlı olarak farklı bir psikolojiye girerler, bundan dolayı iletişim dilimizi kontrol altında tutmalıyız. Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ettiğinizde ona "yalancı" demek yerine neden yalan söylediğini öğrenmeye çalışın. Bu süreçte suçlayıcı olmak yerine empati yapabildiğinizi göstermek her şeyi değiştirecektir.
Bu dönemde kulak deldirmek, piercing yaptırmak, dövme yaptırmak veya giyim tarzında radikal değişiklikler gerçekleştirmek normal davranışlardır. Bunların hiçbirisi zararlı alışkanlıklar veya davranışlar değildir. Bu nedenle çocuğunuzun isteklerine karşı kaba bir şekilde karşı çıkmak yerine ona anlayış gösterin.
Ergenlik Dönemi Psikoloğu Samsun
Çocuğunuzun artık büyüdüğünü kabullenmeli ve onun da artık bir mahreminin olduğunu kabullenmelisiniz. Bir birey olarak artık onun da gizliliği ve özel hayatı var, buna saygı göstermek zorunda olduğunuzu kabullenin. Telefonunu izinsiz kontrol etmek, gizlice takip etmek veya günlüğünü okumak gibi davranışlar, ilişkinize zarar verecektir.
Tüm bunları gizli yapmak yerine açık olun. Dışarı çıkacağında kimlerle buluşacağını ve nerede buluşacaklarını açıkça sormak aranızdaki güveni pekiştirir.
Ergenlik dönemi, çocuğun bir nevi bağımsızlığını kazanmaya başladığı bir süreçtir. Bu nedenle çocuğunuz size artık eskisi kadar yakın olmayabilir veya her şeyini anlatmayabilir. İletişim kurmaya çalışırken yaşanabilecek öfke patlamaları veya sizinle konuşmak istememesini kişisel algılamayın. Bu dönemde herkes gibi onlar da hata yapacaklar ve yaptıkları hatalardan ders çıkaracaklar. Hatalarına rağmen onun arkasında olduğunuzu hissettirin ve koşulsuz-şartsız ona duyduğunuz sevgiyi onun da bilmesini sağlayın.
Samsun Psikolog olarak kliniğimizde Çocuk ve Ergen Terapisi hizmeti vermekteyiz. Sizde bu yaş grubundaki çocuklarınızın davranışlarıyla ilgili psikolojik destek almasını diliyorsanız kliniğimizden Samsun Psikolog Randevu sayfası aracılığı ile randevu alabilirsiniz. Bir ebeveyn olarak bize danışmak isterseniz Ebeveyn Danışmanlığı hizmetimizden yararlanabilirsiniz.