Çocuklarda Ayrılık Kaygısı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
9 Ocak 2023Ergenlik Dönemi
30 Ocak 2023Yetişkinlerde disleksi, bireyin zeka seviyesi normal olduğu halde okumada, anlamada, yazmada, matematik işlemlerinde bozukluk ile birlikte dinlemede, anlamada, kendini ifade etme becerilerinde görülen aksaklıklıklar ile karakterize olmuş bir bozukluktur.
Disleksinin temel belirtisi nedir?
Disleksinin temel başlangıcı genellikle okul çağına başlamış çocuklarda görülmektedir. İlk okula başlamış olan çocuklarda okumayı öğrenmede zorluk ve okuma becerilerinin yaşıtlarına kıyasla geride kalması; buna bağlı olarak okumaya karşı istekliksiz en belirtin belirtiler arasında yer almaktadır. Çocuğun el yazısında belirgin bozukluklar da disleksi belirtisi olarak görülmektedir. Okuma ve yazma eylemlerini gerçekleştirirken çocuk harfleri karıştırıyorsa ve ders çalışmasın rağmen akademik başarısı düşük, eğitim hayatında akranlarına göre yetersiz notlar alıyorsa bir uzman tarafından destek alması gerekmektedir.
- Okuma ve yazmayı geç öğrenme
- Okunaksız yazı becerisine sahip olma
- Harfleri veya sayıları ters yazma
- Toplumda "sakar" olarak adlandırılma
- Konsantrasyon düşüklüğü ve huzursuz olma
- Kısa süreli bilgileri hatırlayamama, unutma
- Çarpım tablosunu öğrenmede güçlük yaşama
- Günleri ve ayları sırasıyla öğrenmede güçlük çekme
- Sağı ve solu karıştırma
Disleksi tedavisi
Disleksi rehabilite edilebilir ancak tamamen yok edilemez. Disleksi bireyde doğuştan itibaren bulunur ve ömür boyu varlığını sürdürür. Rehabilite edilebilmesi ise çocuğun yaşadığı zorlukları geride bırakmasına ve hayatını etkilemeyecek ölçüye indirmesine yardımcı olur.
Disleksi “Öğrenme Güçlüğü” için ilaçla tedavi söz konusu değildir. Disleksiye eşlik eden bir haslık varsa (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu gibi) ilaç tedavisi uygulanabilir ancak bireyde sadece disleksi gözlemleniyorsa ilaçlı tedavi uygulanmaz. Öğrenme bozukluğu olan çocuklarda bir yandan eğitsel terapi yapılırken bir yandan da aile içi uyum sorunlarını gidermek için psikolog ile terapi teknikleri gerçekleştirilir. Disleksi her bireyde farklı sonuçlar gösterdiği için her bireyde farklı biçimde tedavi gerektirir. Disletik bir çocukta tedavi süreci; yaş, sınıf düzeyi, çevresel özellikleri ve aile yapısı göz önüne alınarak yapılır.
Disletik çocukların yalnızca okul eğitimine katılmalarının yetersiz olduğu bilimsel olarak doğrulanmıştır. Okuma sorunu olan çocuğa aynı yazıyı tekrar tekrar okutmaya çalışmak başarısızlığını tekrarlattırmaya neden olacak ve çocuğu okumaya karşı soğutacaktır. Bu da akademik olarak çocuğun ilerleyen dönemlerde de başarısızlığını tetikleyecektir. Disletik çocuklarda modern eğitim araçlarının kullanılması önemlidir, bu nedenle geleneksel kağıt ve kalem yerine bilgisayar veya tablet gibi araçlarla eğitim verilmesi daha doğrudur. Renkli ve özgün eğitim materyalleri kullanımı aynı zamanda disletik bireylerde gözüken dikkat dağınıklığını da minimuma indirerek dikkati arttıracaktır.
Disletik çocuklarda akademik başarının ve ilerlemenin yaşıtlarından daha geride olma durumu, akranları ile sosyalleşmede de geride durmasına ve sonuç olarak çekingen davranışlar sergilemesine neden olamaktadır. Bu aynı zamanda özgüven eksikliğini de tetiklemektedir. Eğer profesyonel yardım alınmazsa yaş ilerledikçe akademik başarı açısından fark daha da açılacağı için bu belirtiler ciddi oranda artış gösterecektir.
Disleksi Testleri
Maalesef ülkemizde disleksi farkındalığı tam olarak oluşturulmamıştır. Yetişkinlik yaşında disleksi şüphesine sahip olan bireyler için yapılabilecek bazı testler bulunmakta.
Vinegard Testi: Disleksili yetişkinlere ve öğrencilere yönelik test
Vinegard testi, yetişkinlere yöneliktir. Bu test ile disleksili bireyler hakkında bilgi edinmek mümkündür. Test 20 sorudan oluşmaktadır ve yanıtlar "Evet" veya "Hayır" şeklinde verilir.
- Sağınızı ve solunuzu ayırmakta zorluk yaşıyor musunuz?
- Harita & navigasyon kullanımında veya yolunuzu bulmakta zorluk yaşıyor musunuz?
- Yüksek sesle gazete, kitap ya da dergi okunmasından veya okurken rahatsız oluyor musunuz?
- Bir sayfalık metni, okumanız gereken süreden daha uzun sürede mi okuyorsunuz?
- Bir metin okurken, koyunu anlamakta ve takip etmede zorluk yaşıyor musunuz?
- Uzun bir kitap okurken sıkılıyor veya zorlanıyor musunuz?
- Yazınız zayıf mı veya imla kurallarına uyarken zoruluk yaşıyor musunuz?
- El yazınız okunaksız mı?
- Topluluk içinde veya kalabalık bir ortamda konuşmakta zorlanıyor musunuz?
- Bir başkası için telefonda not alıp, ilgili kişiye iletmekte zorluk yaşıyor musunuz?
- Uzun cümle kurmakta zorlanıyor musunuz?
- Hesap makinesi kullanmadan, kafanızdan işlem yapmakta zorluk yaşıyor musunuz?
- Telefon numarası yazarken numaraları karıştırıyor musunuz?
- 12 ayı peş peşe sayarken zorluk yaşıyor musunuz?
- Ayları sondan başa doğru saymakta zorluk yaşıyor musunuz?
- Tarihi karıştırdığınız için randevu kaçırdığınız durumlar yaşıyor musunuz?
- Çek yaparken hatalı işlemler yapıyor musunuz?
- Herhangi bir formu doldururken zorluk yaşıyor musunuz?
- Numaraları (örn. 48 veya 84 gibi) karıştırıyor musunuz?
- Öğrenci olduğunuz dönemde çarpım tablosunu ezberlemekte zorluk yaşamış mıydınız?
Yukarıdaki sorulara verdiğiniz Evet yanıtı 8'den fazla ise bir uzmandan yardım almak isteyebilirsiniz.
Samsun Disleksi Tedavisi
Samsun Psikolog olarak çocuk ve genç yaştaki bireyler için Türkçe PREP Okuma Güçlendirme Programı ile çocuk yaşta olan bireyler için disleksi tedavisi & rehabilitasyonu hizmeti vermekteyiz.
Siz de psikoterapi hizmeti almak istiyorsanız şimdi Samsun Psikolog Randevu sayfası üzerinden randevu alabilir veya Samsun Psikolog İletişim sayfası üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.